HTML

DroidON

Minden, ami Android. Már megint.

Friss topikok

Linkblog

Mobilozz olcsón a neten

2011.04.01. 10:18 nagygab

A szuperolcsó internetes telefonálás lehetőségéhez eddig kompromisszumokkal lehetett hozzájutni: csak vezetékes számokat lehetett fillérekért hívni, azokat is helyhez kötve, számítógépről vagy speciális eszközzel összekapcsolt zsinóros telefonról. Most viszont fel lehet állni a számítógép elől, el lehet vágni a vezetékeket: már mobilon is használhatunk nettelefont, egy külföldi szolgáltató segítségével pedig mobilt is hívhatunk 6, azaz hat kemény magyar forintért percenként. Szolgáltatónk kikerüléséhez kell egy okostelefon meg némi elszántság, hogy egy cím nélküli cégnek adjunk 10 dollárt.

 

 

Aki kísérletezgetett már internetes telefonszolgáltatásokkal (VoIP), bizonyára ismeri a Dellmont Sarl nevet: ők azok az offshore-lovagok, akik feltalálták a telefonos Fornettit. Több tucat kis cég - a legismertebb talán a VoIPBuster - használja a Dellmont rendszerét, így állandó az árverseny, mindig alacsonyak maradnak a díjak. A leggyakoribb esetben Magyarországon fix 10 dolláros egyszeri összegért cserébe percdíj nélkül lehet telefonálni 90 napig, ami nem rossz, de van két de. Az egyik, hogy a mobilhívásokra eddig nem terjedt ki ez a kedvezmény, sőt a percdíjak jóval magasabbak voltak mint a lehúzós feltöltőkártyás szolgáltatói előfizetések díjai. A másik erős hátránya volt a konstrukciónak, hogy vagy a klasszikus fejbeszélős megoldás működött PC-re telepített szoftverrel, vagy pedig egy VoIP-eszköz (router) kellett a vezetékes telefon mellé az üzemeltetéshez - a lényeg, hogy az ember mindenképpen helyhez volt kötve, így csak otthon vagy az irodában élvezhette az óccsított telefonálás előnyeit.

Nos, mindezek a problémák megszűntek: egy ActionVoIP nevű szolgáltató hatforintos mobil-percdíjat vezetett be, ami kifejezetten barátinak mondható - az én céges flottám is csak 16-ot tud. A Dellmont ezután kiadta az Androidra, Symbian-os Nokiákra és persze iPhone-ra telepíthető programot (softphone).

 

 

Maga az app nem szép, viszont elég használhatónak tűnik. Gond nélkül fellép a netre, ahol a regisztrációtól az egyenlegfeltöltésig simán elintézhetünk mindent. Olvassa a telefon kontaktlistáját is, ráadásul magyar regisztrációval nem kéri a +36-os országhívót sem, elég neki a 06 - a telefonba írt számok jó része így azonnal hívható. A szolgáltatás beállításánál telefonszámot is megadhatunk, amit a készülék azután a hívott félnél kijelez. Maga a kliens nem visszahívható, viszont így mégis hagyhatunk infót a hívott mobilján, ha nem vették fel azt - ez nagy előny. Bármilyen számot megadhatunk egyébént, nemcsak azt, amelyikre az app telepítve van. Ja, és nemcsak az ActionVoIP szolgáltatóval lehet társítani, ismeri a többi Dellmont-os céget is - szóval, ha valaki évek óta VoIPBuster-t használ, annak sem kell feltétlenül váltania, csak ha elcsábítja a hat forintos percdíj.

A telefonálás minősége változó: körülbelül egy hónapja hívok vele ismerősöket, az esetek átlag 30 százalékában panaszkodnak a másik oldalon, hogy visszhangzik a beszélgetés vagy szakadozik a vonal. Az igazsághoz tartozik, hogy ilyenkor egy újrahívással általában leküzdhetők a problémák. (Én közeli ismerősöket hívok, akikkel hosszabban dumálunk, szóval nem égek a gagyi minőség miatt. Hivatalos ügyekben viszont nem biztos, hogy így telefonálnék.) 

Csak 3G-n vagy EDGE-n működik rendesen, a GPRS internetkapcsolatot nem szereti. Mivel netet használ, értelemszerűen adatot forgalmazunk vele, úgyhogy nem árt óvatosnak lenni, ha valakinek alacsony forgalomkorlátos csomagja van. Hogy pontosan mennyi az annyi, még nem tudtam lemérni. Kicsit túrtam a netet és kiderült, hogy maximális minőség esetén kábé 650 kilobájtot fogyaszt az app egy percnyi beszélgetés alatt. 

Problémát okozhat még maga a bizonytalan hátterű szolgáltató: a Dellmont-cégeknél néha túl hirtelen változnak a percdíjak. Előfordult már az is, hogy észrevétlenül csökkentették a percdíj nélküli időszak hosszát 90-ről 30 napra. Igaz, hogy nincs tele az internet panaszokkal, de az is tuti, hogy én nem szaladnék a céget bejegyző luxemburgi bíróságra, ha valamiért hipp-hopp eltűnne a maradék nyolc dollár az egyenlegemről - szóva érdemes óvatosan töltögetni a számlánkat szerintem.

Viszont eddig minden működik szépen, rendben. Remélem, hogy így is marad, és nem járunk úgy, mint a németországi fogyasztók, ahol az egyik szolgáltató egy időre kompletten kitiltotta VoIP-ot - még a Skype-ot is - a 3G hálózatából.

 

2 komment

Címkék: voip telefon szolgáltató android app percdíj dellmont

A bejegyzés trackback címe:

https://droidon.blog.hu/api/trackback/id/tr632790589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

faszpinageci 2011.06.11. 17:36:10

Az actionvoip egy használhatatlan fos szar. Kipróbáltam az androidos klienssel, feltöltöttem pénzzel, a hívott fél alig hall belőlem valamit, szar a vonal, visszhangzik. Kidobott pénz volt. Egy kurvanagy fos az egész, basszák meg az anyjukat szárazon.

nagygab 2011.07.12. 10:07:50

Jó a nick-ed ;) Azt próbáltad már, hogy a wireless-beállításokban "WCMDA ONLY"-ra állítod a kapcsolatot? Lehet, hogy azért nem hall a másik fél, mert visszaugrik az adatkapcsolat GPRS-re, és nem préselődik át normálisan a hang. Hű, meg tudtam oldani a hozzászólást káromkodás nélkül...
süti beállítások módosítása